X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Boedapest kent vele culturen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Lizz Lizz Auteur op infoyo sinds
31 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Lizz
Datum: 19-01-2010
Auteur: Lizz
Boedapest is voor menig notoire Hongarije-ganger een crime. Omdat de rondweg rondom deze stad nog niet helemaal af is, moet je jezelf soms letterlijk door alle files heenwurmen. Maar met de jaren krijgt de rondweg gestalte en krijgt Boedapest haar glans terug. Het is een mooie, levendige en vooral ook bruisende stad waarin cultuur, het snelle leven, grote winkelcentra en oude straten elkaar regelmatig afwisselen. Boedapest, een stad waar je nog een keertje extra naar toe moet gaan om er vertrouwd mee te worden.

Culturen

Boedapest kent vele culturen. Romeinen, Hongaren, Mongolen, Turken, Joden, Oostenrijkers, Russen, alle invloeden vormen een bonte mix van gebouwen, straten, standbeelden, mensen, plantsoenen en pleinen. De stad wordt in tweeen gedeeld door de Donau. Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau, Pest bevindt zich aan de overzijde. Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is een bezienswaardigheid op zich. De grote toeristentrekkers zijn de Burcht, de Matthiaskerk en het Vissersbastion.

Burchtheuvel

Deze bevinden zich alledrie op de Burchtheuvel, net als de Táncsics Mihály utca, een straat aan de Boedazijde. De straat ligt niet ver van de Matthiaskerk. De meeste huizen aan deze straat hebben een barokke-gevel. Vanaf de 15e eeuw woonden hier de joodse bevolking van de burchtstad.
De Burcht ligt op een plateau en het conplete complex bestaat uit vele historische en architectonische waardevolle gebouwen. Van de nauwe straatjes en steegjes is de loop de laatste zeven eeuwen niet veranderd. In het jaar 1241 is een begin gemaakt met de bouw van de burcht en moest er een nieuwe stad voor de bewoners van het verwoeste Pest worden neergezet. Het kasteel en de stad werden bewust gescheiden van elkaar gebouwd, waarbij grote vestigingswallen de veiligheid van de bewoners moest waarborgen. In 1686 werd de oude burcht vernield en werd op deze plaats een kleine barokstad gebouwd. Dit karakteristieke gebouw met een façade van meer dan 300 meter en de zeer opvallende hoge koepel, is tot op heden van overal in Boedapest te zien.

De Matthiaskerk is in zijn huidige vorm neogotisch en was de kroningskerk van vele koningen. Hij stamt uit 1255, toen deze kerk voor het eerst was voltooid. Daarna volgende vele verbouwingen en heeft hij enige tijd zelfs als moskee gediend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar getroffen. Bij de restauraties ging men weer uit van de gotische versie. De Stefanuskroon en de andere koninklijke insignes zijn namaak, de originelen bevonden zich eerst in het Hongaarse Nationaal Museum. Nu zijn ze in het parlement te bewonderen. In de kerk worden ook regelmatig orgelconcerten gegeven.

Vanaf het Vissersbastion heeft de bezoeker een magnifiek uitzicht over Boedapest. Vanaf het bastion gaat een imposante trap met aan beide zijden armleuningen en 145 treden naar beneden naar de Waterstad. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefan I van Hongarije.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl