X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Tips en advies voor wie naar Senegal vertrekt. Deel 2.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van jlenders jlenders Auteur op infoyo sinds
08 December 2008


Bekijk het profiel van jlenders
Gerelateerde artikelen Eigendom kopen in Senegal kan je...
Datum: 25-10-2010
Auteur: Jlenders
Als je naar Senegal trekt als toerist moet je zeker rekening houden met enkele typische eigenschappen van de Senegalees. Hetgeen ik je hier vertel is niet verzonnen. Gelukkig moet je niet veralgemenen en zijn er toch positieve Senegalezen te vinden.

Senegal is overwegend moslim.

Dat zal je geweten hebben indien je in één van de volkswijken overnacht. Bij valavond kan het goed zijn dat naast je deur er plots een hels lawaai van start gaat. Dit zijn respectabele burgers die met een cassette godsdienstige gezangen ( verzen uit de Koran ) of lofzangen (publiciteit) voor hun marabou via luidsprekers de omwonende uitnodigen om deel te nemen aan een nachtje van slaaploosheid. Met het volume op maximum en een slechte kwaliteit qua installatie, maakt dat niemand er iets van verstaat. Vraag je hen naar een vertaling van de teksten, is de kans groot dat ze het zelf niet verstaan. Op zich is dit fenomeen niet hinderlijk, ware het niet dat dit kabaal, het is moeilijk anders te omschrijven, voortduurt tot 2 à 3 uur ‘s nachts.
Slaap je in de buurt van een Moskee, dan zal zeker gewekt worden voor de uitnodiging tot het gebed om 4 uur in de ochtend. Informeer eventueel vooraf bij je reisagentschap.

Begroeting in senegal.

De Senegalezen begroeten elkaar tien maal, te pas en te onpas. Opgelet, doe je dit niet dan aanzien ze dit als erg onbeleefd.
Zelfs vraag je gewoon de weg aan iemand en dit zonder de begroeting , zal hij je niet antwoorden.
Typische begroeting formules:
Sjalaam alahekoem met als antwoord malekoem sjalaam.
Naggadef antwoord Magnifie.
Comment ça va? Ca va bien. (ook indien het je niet goed gaat)
Comment allez vous? Bien merci.
Zij vragen dan nog in het Wolof hoe het met hun vrouw gaat, met de familie, met de kinderen, het werk enz.
Beperk je best tot één of twee begroetingen.

Betalen in Senegal.

Vooreerst moet je goed beseffen dat het gemiddelde loon en dus eveneens de waarde van het geld 1/5 tot 1/10 van dat van bij ons waard is. Het is dus niet omdat in Europa een paar schoenen 50€ kosten dat dit in Senegal eveneens zo is . 1€ = 655 Frank Cfa . Dus een goed paar schoenen kost tussen de 3 en de 4000 fr cfa.
Vergelijk zo min mogelijk met onze maatstaven. Een gerecht in een restaurant kost bijvoorbeeld 2500Fr CFA ofte 3,7 € en dat is erg duur. Je kan al een lokale schotel krijgen voor 250Fr CFA. (Dit is niet geschikt voor de toerist.)
Een pakje marlboro kost 650Fr CFA ( 1 €) en is voor de senegalees erg duur. Neem je een pakje Excellence (iets mindere kwaliteit) dan betaal je 400Fr CFA. (61 €cent)
Neem je een taxi (collectif) zorg dat munten hebt om te betalen. Een briefje van 1000 kan problemen geven.
De tarieven voor de taxi’s ( privé) liggen niet vast en dient onderhandeld te worden voor je instapt. Afdingen is hier de boodschap. Halveer de prijs die hij voorstelt. Zij verdubbelen de prijs want je bent blanke. Durf te weigeren en neem gewoon een andere. Laat je nooit van je stuk brengen.
Bijvoorbeeld , het traject Mbour tot Saly kost met een collectif 250 Fr CFA. Een privé taxi 2500Fr Cfa.
In de stad Mbour zijn nagenoeg alle trajecten aan dezelfde prijs. 100 Frank. Of je nu 200meter of 2 kilometer aflegt, het doet er niet toe.
In een collectif betaal je als je bijna ter bestemming bent. Je zegt aan de chauffeur terwijl je op zijn schouder tikt “Am” wat zoveel betekent als “hier neem aan”.
De prijs voor een cola is niet steeds dezelfde.
Een plastic fles van 1,25l kost 600 tot 750 FrCFA
Een blikje 33 cl kost +- 400 Fr CFA
Een fles 30cl kost 300Fr CFA zonder statiegeld.
Vraag steeds naar gekoelde drank. De prijs is dezelfde.
Vraag je fris water ( zelfs in een restaurant), dan krijg je gekoeld leidingwater. Op zich niet erg. Het leidingwater is van behoorlijke kwaliteit. Vrees je maagklachten vraag dan een fles Kirène.

Enkele woordjes Wolof.

Dit kan nuttig zijn om toch iets te verstaan van wat ze onder elkaar zeggen. De beleefdheid stopt na de begroeting. Zij zullen in je bijzijn onder elkaar niet in het Frans praten. Ook al heeft het Wolof veel franse woorden, het is en blijft een moeilijke taal. Zonder vervoegingen, en zonder zinsconstructies zoals wij het kennen.
Toe toudou : Hoe heet je, wat is je naam.
Am : pak aan
Lanla: Wat scheelt er. Met als antwoord : Dara ( er scheelt niets, er is geen probleem)
Lek: eet, tast toe
Boerhoe; Brood
Toeti: Een beetje , een kleine hoeveelheid.
Een Cola : Benne coca ( Benne : één, een)
Een bier: Benne bière. Of als je specifiek een zeker merk wil. Benne Gazelle of Benne Flag (de 2 meest verkochte pintjes)
Amoul chaalis (Xaalis) : Geen geld. Amoul: Geen. Xaalis: geld
Amoul Benne problème: geen één probleem. Geen probleem.
Telwoorden worden in het Wolof nauwelijks gebruikt. Hier gebruikt men het Frans.
Kaay: Kom hier, kom (men zegt meestal Kaay kaay.)
Dieuredieuf: Bedankt ik heb het niet van doen.
Toubab: blanke

Beleefdheid is ver zoek in Senegal.

Ga je een winkeltje binnen voor sigaretten bijvoorbeeld, dan moet niet verwonderd zijn als er iemand je gewoon voorbijsteekt. Reageer niet op deze onbeleefdheid zij begrijpen het niet. De sengalees is ongedisciplineerd in alles. In het verkeer kennen zij geen gentlemen’s houding. Hun beurt afwachten doen ze nooit. Zij zullen nooit een stap opzij doen als je ze kruist op het voetpad. De enige remedie hier is een eigen dominante houding. Gedraag je gewoon dominant en zelfs met een zekere arrogantie. Je zal aangesproken worden met “Mon ami, tu me reconnais pas? “ Natuurlijk herken je hem niet. Je hebt hem nog nooit ontmoet. Dit is een manier om je te lijmen. Het beste dat je kan doen is gewoon negeren. Zeg duidelijk “Déded” en stap verder. Want voor je het weet geraak je niet meer verlost van deze antiquair en zal het je geld kosten. Een gouden raad tracht afstand te houden. Maak niet de fout zoals zo velen. Je hebt geen gids van doen. Wil je een gids, vraag er één in je hotel. Of vraag om raad bij een toubab die tegen komt. Heb je hulp nodig mag je me zelfs opbellen. Ik ben geen gids maar wil je wel op weg helpen voor een aangenaam bezoek aan Mbour. Je mag me bellen op het nr 776746973. Dit zal je niets kosten. Wees daar zeker van.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl