X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe armoede rijkdom oplevert: de Hermitage

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 18-01-2009
Auteur: Beanbag
In de geschiedenis van de mensheid staan een paar dingen centraal: uitbuiting, machtswellust, oorlog, armoede en rijkdom. Dankzij de armoede van anderen kunnen wij tegenwoordig van een ongelooflijke rijkdom aan kunstschatten genieten.

De Russische tsaar Peter de Grote leefde in Zaandam, waar hij inzicht verwierf in de manier van scheepbouw en huizenbouw. Met deze kennis vertrok hij terug naar Rusland, waar hij aan de Neva de mooiste stad ter wereld, zoals hij het zelf noemde, neerzette, Sint Petersburg. Helaas heeft ook St. Petersburg moeten lijden ander de last van het communisme. In die tijd heette de stad Leningrad. Gelukkig is de oude naam in ere hersteld, want de naam zegt ook iets over de grandeur van deze stad.
Peter wilde een stad, die net als de Nederlandse steden grachten had. Een stad, waar net als in VenetiŽ de pracht en praal van de huizen afspatte. Een stad, die door zijn grandeur bekend zou worden in de hele wereld. Hij liet zijn zomer- en zijn winterpaleis in de stad, langs de Neva, bouwen. De wereldberoemde Hermitage ontstond. Het grootste en waarschijnlijk rijkste museum ter wereld. Tijdens de bezichtiging van dit wereldwonder vertelde de gids dat men zoveel kunstschatten heeft, dat een mens 65 jaar en 3 maanden onafgebroken de schatten moet bezichtingen om alles te kunnen zien. Door met Amsterdam in zee te gaan en daar een dependance van de Hermitage te realiseren worden de kelders iets leger. Iets, niet meer dan dat.
De pracht en praal, waarmee men in Franse kastelen wordt overladen is vergelijkbaar met wat je overkomt als je de Hermitage binnenstapt. Ongelooflijk wat mensen kunnen creŽren. Wat moet dit niet gekost hebben? Hoeveel heeft de bevolking moeten lijden om dit allemaal te betalen? Je komt ogen tekort, tijd tekort. Overweldigend. Ga je naar de volgende 'kamer', die in een totaal ander karakter is gecreeŽrd, wordt de immensheid van alles nog duidelijker. Van ruimte naar ruimte wandelend kun je je bijna niet voorstellen dat dit werkelijkheid is. Gewoonweg een droom, die iemand heeft gerealiseerd. Vanuit het paleis stap je plotsklaps het museum binnen. Een geheel andere wereld, maar desalniettemin even overweldigend. Onvoorstelbaar wat hier hangt en staat.
Je begint met een ruimte waar tegen de 100 Rembrandts hangen. Je hebt een ruimte met meer dan 20 van Goghs of evenveel Picasso's of Kadinsky's. Het houdt niet op. Waar je in een Nederlands museum een of twee Nederlandse meesters vindt, en dan is men al trots, hangen ze hier alsof ze in de ramsj waren. Dat geldt overigens voor vele meesters en wereldberoemde kunstenaars. Eigenlijk is het zoveel dat je na een uur of drie, vier, de kluts kwijt raakt en pas later terug kunt kijken, als je ergens rustig zit, op wat je overkomen is. Het is geen gewoon bezoek van een kasteel, zoals je dat op vakantie wel eens doet. Of een gewoon bezoek aan een museum. Je krijgt meerdere kastelen in ťťn keer voorgeschoteld. Je kunt urenlang dwalen door immense zalen, waar de wereld van de kunst letterlijk aan je voeten ligt. Waar je van de ene ervaring, zonder pauze, overgaat in een andere.  Het vergt veel van je voelhorens om niets te missen, want het daagt steeds weer uit naar de volgende stap. Wat zou om de hoek te vinden zijn?
De Hermitage, een waar wereldwonder, meer dan waard om bezocht te worden. Met dank aan de bevolking van St. Petersburg.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl