X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Ethiopie Zuid

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Sabje Sabje Auteur op infoyo sinds
10 Januari 2009


Bekijk het profiel van Sabje
Datum: 09-01-2009
Auteur: Sabje
Al enige reizen heb ik begeleid door het noorden van Ethiopië, waarbij de nadruk voornamelijk ligt op de historische architectuur, het christendom en het hoogland. Maar als je daar reist, kun je erg nieuwsgierig raken naar de ‘andere’ kant van Ethiopië, nl. tropische gebieden, stammen die nog zeer ‘basic’ en voor ons ‘terug in de tijd’ leven en veel wildleven (natuurparken) dat zelfs specifiek is voor Ethiopië. Met andere woorden…. het Zuiden.

Addis – Arba Minch

Bij vertrek naar het zuiden ga je met een jeep. Jeep is noodzakelijk, omdat de infrastructuur in het zuiden vnl. bestaat uit ongeasfalteerde wegen. Daarnaast zijn er twee regenseizoenen in het zuiden die de ongeasfalteerde wegen tot modderpoels maken. Dus reden genoeg voor het gebruik van een jeep. Bovenop de jeep staan 4 jerrycans, 1 voor water en 3 voor benzine. Geregeld rijd je door desolate gebieden en hier sta je niet graag zonder brandstof.
We gaan op weg en al snel buiten het centrum van Addis rijden we door zwaar industriegebied. De uitlaatgassen komen in walmen op je af. Ik ben dan ook erg blij wanneer ik de frisse lucht van het platteland kan ruiken. Helaas dient zich dat pas na ruim 45 minuten aan. Maar zodra het groen toeneemt zie je het landschap veranderen en vogels tevoorschijn komen.

ArbaMinch - Jinka

Ik verbleef vannacht met ‘n waanzinnig uitzicht over één van de vele meren, waar van Zuid Ethiopië rijk is. ArbaMinch laat ik nog even achter me. Op de terugweg kom ik hier weer langs voor een langere kennismaking. We (de chauffeur en ik) vervolgen de tocht en naarmate we verder naar het zuiden rijden neemt de temperatuur toe. Het uiterlijk van de mensen verandert van jeans, colberts en schoenen, in halfnaakte mensen met vele uiteenlopende decoraties in/op het haar en op/aan het lichaam. Elke regio heeft zijn stammen en elke stam heeft zijn uiterlijkheden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het dragen van jeans hier ook veel te warm is, dus ze hebben groot gelijk met hun lapjes stof. Kleurrijk & creatief zijn ze zeker. Ook een verandering in huizenbouw en productgroei zie je per regio. Van bakstenen en golfplatenhuizen naar rieten huisjes of kleisteen hutten. En we zijn niet de enige weggebruikers hier…

Jinka – Mago Park (kamperen Jinka)

Het zuiden van Ethiopië is nog zeker niet toegespitst op een grote hoeveelheid toerisme. Mocht het hotel volgeboekt zijn dan zijn er prima kampeergelegenheden die zelfs qua sfeer gezelliger, ruimer en soms schoner zijn dan een hotel. Uiteraard is er dan geen warm water ter beschikking, maar wel een gemeenschappelijke, schone en zeer prettige douche & toilet. Een kok zit de hele dag al achter zijn pruttelende gaspitje een zeer smakelijke 2 gangenmaaltijd te bereiden. Tijdens het kamperen kreeg ik zelfs het ‘Club Med’ gevoel i.v.m. de heerlijke zithoekjes onder de bougainville, met verlichting en uitzicht op de stad met zonsondergang.
In Jinka is er een leuk museum om meer kennis op te doen van de etnische groeperingen, maar het is vnl. de uitvalsbasis voor een bezoek aan het ‘Mago Nationaal Park’. De ‘Mursi’ leven hier en staan bekend om het dragen van schotels in de onderlippen, de vrouwen althans. Ze leven nog redelijk desolaat. Het gebied is niet makkelijk bereikbaar, zeker niet als er al wat regenbuien zijn gevallen. Invloeden van buitenaf zijn dan ook minimaal. De chauffeur gaf wel te kennen dat ook hier tijden veranderen en sommigen al meer kleren (als ik het zo mag noemen) dragen dan voorheen.

Bezoek aan de ‘Mursi’ in Mago Park

Ik word erop geattendeerd een lange broek aan te trekken i.v.m. hoog gras en mogelijk teken. Daarnaast moet ik zeker muggenrepelend meenemen voor de onaangename steekvliegen, het lijken net horzels. Gelukkig vonden de steekvliegen mijn chauffeur beduidend aantrekkelijker en ben ik vrij gebleven van steken. In het zuiden is het ook verplicht of sterk aan te raden malaria te slikken voor alle gebieden die aangedaan worden (hele reis dus).
Bij de entrée van het park stapt een scout in met geweer. Hij is noodzakelijk, omdat de Mursi ook een iets andere taal spreken dan het Amhaars. Hij is een soort bemiddelaar om kennis te mogen maken met de Mursi en daarnaast gaan er verhalen rond dat de Mursi wel het meest ‘agressievere’ volk zijn. Agressief is een groot woord. Ze zijn onprettig in de omgang, want ze zijn niet terughoudend en komen dicht bij je staan, raken je aan en trekken aan je kleren puur alleen om een foto te willen in ruil voor geld. Gewaarschuwd voor al deze dingen ga ik met een hoop kleingeld, los in mijn broekzak en alle ritsen dicht, waardevolle spullen in de auto, naar het eerste ‘Mursi’ dorp. Bij aankomst stormen er meerdere terug hun hutje in om alle sierraden aan te trekken, zelfs hun hoofdsteun of zitje wordt op het hoofd gezet en de schotels worden in de onderlip geplaatst. Kijkend naar de hutjes verbaast het me dat ze überhaupt hierin kunnen leven. Ze hebben de grootte van een éénpersoonstent, met een ontzettend kleine en lage ingang, zo dat je er kruipend doorheen moet. Tja, het schijnt dan ook perfect tegen indringers te zijn. Daarnaast zijn de onderlinge contacten tussen de etnische groeperingen in Ethiopië niet overal op zijn best. Er wordt geregeld vee gestolen, mensen gedood etc. De mannen lopen vaak met geweren op de schouders ter bescherming van zichzelf, het huis, gezin, vee… En voor degenen die zich afvragen hoe de vrouwen eten….ze nemen gewoon de schotel eruit (er is ‘n snede ingebracht in de onderlip) en eten maar. Dit lukt zelfs zonder slabber en morsen van eten.

Jinka – Arba Minch

Oorspronkelijk zou ik vandaag via Mago Park naar Turmi (Hamar stam) reizen, maar vanwege het regenseizoen en maar 1 jeep ter beschikking (mocht er 1 vastzitten, kan de 2de hem eruit trekken) heb ik het programma gewijzigd en ga ik terug naar Arba Minch om hippo’s en krokodillen te zien.
Vandaag hebben we ook het geluk twee markten mee te maken: Key Afar & Konso. Markten zijn zeker momenten die je niet mag missen in het Zuiden. Elke plaats heeft 1 of 2 marktdagen per week en tijdens de groepsreis zal daar zeker rekening mee gehouden worden. Het mooie aan marktdagen is dat je meerdere stammen bij elkaar ziet en handel ziet drijven. De ene keer ruilhandel, de andere keer wordt er betaald. Mensen zijn in flinke bedrijvigheid. In de ochtend komen we al veel mensen tegen die te voet met hun waren naar de markt gaan, soms wel 3 of 4 uur lopen in de bloedhete zon, zonder zonderbril en met geen of weinig water.We verlaten Key Afar markt, op naar de markt van Konso. Onderweg komen we weer van alles en iedereen tegen. Het zonnetje schijnt fel. We maken een stop bij de Tsemhay stam. Ik kan hier rustig doorheen wandelen, ondertussen wordt aan mijn chauffeur een entrée gevraagd. Er wordt wel netjes een bonnetje uitgeschreven, dus de inkomsten gaan naar een gemeenschappelijk pot voor het hele dorp.Er wordt door een meisje, via de chauffeur gevraagd, om ze mee mag rijden naar het volgende dorp 20 km verderop. Ze heeft ongeveer 50 kilo graan met zich mee en dat wil ze gaan malen in het volgende dorp, zodat het voor eten gebruikt kan worden. Ik vraag haar waarom ze het niet doet via de normale maalsteen. Vervolgens laat ze haar pijnlijke handen zien. Om de zoveel tijd geeft ze haar handen rust en loopt ze 20 km met 50 kilo naar het dorp op en neer.
Er was genoeg ruimte in de jeep dus ze kon mee. Ze vertelde dat ze 19 jaar was, 1 kind en ondertussen al gescheiden was. Ze vernam over mij (allemaal vertaald door de chauffeur) dat ik vroeger 1 geit had, 1 paard en kippen, maar dat we ze niet opeten. Ze vroeg waarom ik een geit houd zonder op te eten? Tja, een speelmaatje als geit of ‘n huisdier is niet gebruikelijk in deze landen. Ze mocht me alles vragen wat ze wilde. Opvallend dat ze bescheiden bleef. In het dorp aangekomen gaf ze aan dat ik de volgende keer van harte welkom was in haar dorp en zeker naar haar moest vragen. Ik kijk er nu al naar uit. Ik hoop dat ze de man van haar leven zal ontmoeten die haar goed behandelt.

Het volgende dorp is Konso waar de markt nog actief is. Er wordt veel qat verkocht. Een soort van softdrugs, bladeren waar je op kunt knauwen en na het kauwen van 50gr. enig ‘happy’ gevoel ervaart. Geef mij maar een chocolade reep.

Arba Minch

Na een paar dagen heel wat dorpen bezocht te hebben, tussen meerdere stammen gelopen en veel stof opdoen laten waaien van de ongeasfalteerde wegen is het tijd voor een beetje uitrusten. Er is veel te doen in Arba Minch: er is een bergdorp (Dorze & Chencha) in de omgeving waar bepaalde ambachten worden uitgeoefend en specifieke huizenbouw. Je kunt er in de stad zelf heerlijke koffie met een lekkernij van de lokale bakker (zeker niet verkeerd) krijgen en relaxen. Schitterende uitzichten van het Chamo meer, waar je een boottocht kunt maken met garantie van ‘t zien van ‘reuzen’ krokodillen en een groep nijlpaarden. En als laatste kun je van het wildleven genieten in Nechisar Park. Hier leeft ook het ‘Harte Beest’ wat specifiek is voor Ethiopië. Heerlijk bijkomen dus.
Nechisar Park schijnt nu zelfs in eigendom van een Nederlands gezin te zijn. Het ziet er ook goed onderhouden uit en heeft een perfecte sfeer voor wilde dieren. We rijden met de jeep naar een grote vlakte, Nechisar Plain. Hier kun je ver kijken vanwege de lage vlakte. Ook wordt er nu de helft plat gebrand (voor het regenseizoen), zodat de nieuwe planten voluit kunnen groeien en er bepaalde voedingsstoffen vrij komen. Hierdoor zijn de dieren nog eens extra goed zichtbaar. Ik heb even genoeg van de Jeep, stap uit en ga heerlijk een stukje wandelen. Dit is trouwens overal mogelijk (gehele reis) de scout loopt vanzelf mee.
Nechisar Park schijnt nu zelfs in eigendom van een Nederlands gezin te zijn. Het ziet er ook goed onderhouden uit en heeft een perfecte sfeer voor wilde dieren. We rijden met de jeep naar een grote vlakte, Nechisar Plain. Hier kun je ver kijken vanwege de lage vlakte. Ook wordt er nu de helft plat gebrand (voor het regenseizoen), zodat de nieuwe planten voluit kunnen groeien en er bepaalde voedingsstoffen vrij komen. Hierdoor zijn de dieren nog eens extra goed zichtbaar. Ik heb even genoeg van de Jeep, stap uit en ga heerlijk een stukje wandelen. Dit is trouwens overal mogelijk (gehele reis) de scout loopt vanzelf mee.Voor me uit zie ik 2 gazellen vechten om het vrouwtje dat verderop staat. Ik loop stap voor stap dichterbij en het verbaast me hoe dichtbij ik kan komen. Ook zebra’s in het wild (buiten de dierentuin om was dit voor mij een nieuwe belevenis ). Wat een magisch mooie dieren en een geweldige rust die ze uitstralen. Uiteraard wilde ik dichterbij, dus zo gezegd zo gedaan. Waanzinnig! Daarna even ‘n frisse neus halen op hoger gelegen gebied met schitterend uitzicht over het Chamo Meer. In de middag staat een boottochtje gepland op het Chamo Meer, even een prima afwisseling in vervoer.

Arba Minch – Bale Mountains

Bale Mountains, de plek waar ik het meest naar uitkeek. De plek die het minst toeristisch is o.a. door de bereikbaarheid en hoogte. De weg is de bergen in, slingerbochten tot je een hoogte van ongeveer 3000 meter bereikt. Er zijn 2 soorten accommodatie in Dinsho, het dorp dichtbij Bale Mountains. De eerste is simpel: een celblok (wel schoon) genaamd ‘Dinsho Lodge’  of de meer avontuurlijke & natuurlijke accommodatie nl. Dinsho kampeerplek. Dit ligt iets hoger dan de lodge, er is 1 toilet boven aanwezig en 1 douche waar zowel kampeerders als lodgegangers gebruik van maken . Maar vanuit de kampeerplaats schitterend uitzicht over het dorp waar o.a. de wrattenzwijnen en meerdere soorten antilopen lopen of meer gezegd wonen op dezelfde kampeerplaats. Bale Mountains is zowel te voet, te paard en met eigen jeep te verkennen. Uiteraard bekend om de uitstervende ethiopische wolf die vnl. gespot wordt op ‘Sanetti Plateau’ kan ik beter per jeep bereiken (of 4 dagen wandelen). Picknick mee en we cruisen van 3000m naar 4000m. Er zijn maar een beperkt aantal dieren in de wereld die op hoge hoogtes kunnen leven. In Ethiopië is dat o.a. de ethiopische wolf. Wat een schitterend dier, deed me een beetje denken aan Reinaard de Vos. Dezelfde kleuren ook wel. Als ik er zo over denk zag de wolf er te lieflijk uit en qua kleuren ook meer vosachtig. Nog grappiger was het dat deze vos helemaal weg is van ratten en ze eet! En als je ook over het waanzinnige uitgestrekte plateau rijdt met de Giant Bromelia’s en ‘everlasting grass’ zie je geregeld grijze bolletjes over het veld schieten. De wolf erachteraan, lieflijk om te zien.
Te denken dat je zeker 10 dagen volop kunt wandelen in Bale Mountains, kamperend, dan krijg ik alweer de kriebels om zeker een keer terug te komen. Maar nu is het tijd om de jeep een dag thuis te laten bij de wrattenzwijnen en zelf de benenwagen in actie te stellen. Een gids die Engels spreekt begeleidt me en we gaan opzoek naar antilopes. De wandeling zelf is vrij vlak, de hoogte van 3000m is wat het wat moeizamer maakt, maar we hebben tijd genoeg en verwachten een halve dag heerlijk wandelend te kunnen genieten van de natuur met picknick op zak. Onderweg komen we als eerste een wrattenzwijn tegen, wroetend in de modder langs de weg en daarna ibissen die met hun lange snavel aan het roeren zijn in de grond. Bij de rivier lopen we een bruggetje over en spotten we de ‘blue winged goose’. (Even tussendoor: in Ethiopië komen vele plant- & diersoorten voor, specifiek voor het land. In Bale Mountains komen er vele voor zoals dus de gans, de wolf, Menelik Bushbuck en veel meer). We lopen vervolgens door hoog gras heen en plotseling kijk ik in een zacht, bruinig gezicht met mooie grote ronde oren van de ‘Menelik Bushbuck’. Tja, voor mij is het zien van wildleven in deze vorm vrij nieuw dus ik kon mijn geluk niet op. Uiteraard was dit maar het begin en verderop zagen we kleine ‘kuddes’ bij elkaar. Ook de ‘berg nyala’ met schitterende geweien was aanwezig en tot verbazing van mijn gids zagen we ook een ethiopische wolf in een wanhopige poging een rat te vangen. De gids gaf me de optie de berg te beklimmen of hier neer te strijken en een tijd stil te genieten. Ik had nog wel energie over en ging de uitdaging met de berg aan.

Bale Moutains – Addis – Amsterdam

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Gelukkig dat mijn geheugen alle dingen nog even op een rij zet en alles weer langzaam voorbij komt. Tja, ik kan maar 1 ding zeggen:….verbazend hoe divers Ethiopië is. Zo’n aparte tweedeling in Noord en Zuid en uiteraard dit verslag is mijn eigen beleving geweest…je had er bij moeten zijn.Het is apart.
In Ethiopië is steeds merkbaarder dat ze commerciëler worden en bezig zjn met verbetering van infrastructuur, zoals mijn chauffeur het noemt ‘snelwegen’ naar afgelegen gebieden. Te denken dat het zuiden binnen een aantal jaren er al heel anders uit zal zien. Bij wijze van spreken: dat de stammen jeans dragen en souvenirs verkocht worden langs de weg, ze rond puffen op scooters i.p.v. lopen en geen schotels meer dragen maar een beugel. Uiteraard extreme beelden, maar je begrijpt het de beleving wel. Dus ‘n aanrader is voor de liefhebbers om er snel heen te gaan wil je nog authenticiteit meemaken.

Ik zou zeggen geniet van de cultuurverrijking, waar dat op de wereld mag zijn en wie weet tot ooit.

Reacties op dit artikel
Bee, 2013-03-24
( 0 )

Waar ben je nu en waar gaat je volgende reis naar toe?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl