X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een waar gebeurd (kerst)verhaal

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van 11960 11960 Auteur op infoyo sinds
29 December 2008


Bekijk het profiel van 11960
Datum: 30-11-2009
Auteur: 11960
Wat ik je hier vertel is een waar gebeurd verhaal, dat zich juist voor Kerst heeft afgespeeld, vandaar dat ik dit verhaal een kerstverhaal noem. Maar zoals je wel zult merken kan deze gebeurtenis in elk seizoen plaats vinden. Dit verhaal heb ik oorspronkelijk in het dialect geschreven. Bovendien is dit eigenlijk een hoorspel dat te combineren is met geluid. Ik heb dat zoveel mogelijk intact gelaten, dat zul je ongetwijfeld herkennen. Veel leesplezier en misschien kun je het ooit een keer gebruiken. Per slot van rekening kun je details veranderen en elke naam invullen die je wilt!

Beschrijving van het gezin


Om de mensen waar het verhaal over gaat te beschermen, heb ik alle namen en plaatsen veranderd of afgekort. Elke overeenkomst berust dus op puur toeval.

Het verhaal speelt zich ergens af in het oosten des lands in de plaats Gaandrinken.
Het gaat om het gezin ´Gezin´, dat daar al geruime tijd woont in een prachtig oud, iets of wat mystiek huis. Dat huis staat kort aan een grote weg, waar tractoren, vrachtwagens, auto´s, motoren en fietsen overheen rijden.
De familie Gezin bestaat uit vijf leden en een hond: de vader die we gemakshalve ´Vader´ noemen, de moeder die we……..oh, je kent het verhaal al? De dochter heet zoals je wel kunt raden ´Dochter´. Dochter heeft al een poosje verkering met een knaap afkomstig uit het Brabantse Kaleboom. Hij heet ´Schoonzoon´ en voor de kost maakt hij muziek en speelt daarbij als drummer in een band. De oudste zoon van het gezin heet heel toepasselijk ´Zoon´. Zoon heeft al heel lang verkering met ´Schoondochter´die hij uit het verre Twentse Hengelooooooo heeft gehaald waar ze Cooooooolaaaaaa drinken. Wat je ver haalt is erg lekker. Geloof me maar, ze zijn knettergek op elkaar. Dat wordt nog wel wat, met die beiden. En dan heb je de jongste van het hele gezin ´Zoontje´. Zoontje is nog een blaag en heeft al vele meisjes versleten, die ik hier allemaal niet bij naam wil noemen, anders wordt het verhaal nog langer.
Sinds enkele jaren hoor ik geblaf in huis, jawel van een hond. Hoewel deze hond een asbakkenras is, is ze een prachtige teef en luistert dan ook naar de naam ´Mooi´.
De familie Gezin gaat met de hele familie van Moeder met Kerst naar een vakantieboerderij in een klein plaatsje ergens in de buurt van Utrecht. Voordat ze kunnen vertrekken moet er nog heel wat gebeuren. Luister maar eens wat er die dag allemaal gebeurde.

De dag voor KerstMoeder heeft een aardige bijverdienste. Ze probeert gestoorde mensen weer op het rechte pad te helpen. Ik kom er wel eens op bezoek, maar wat er allemaal voor een geluid uit de praktijk komt, wil je niet weten. Het gaat er soms flink aan toe. Maar gezien de reacties van die mensen heeft ze veel succes.
Plotseling wordt er aangebeld. Er heerst een beetje paniek. Mooi slaat aan en Vader probeert het beest terug te loodsen in de kamer, wat niet lukt. Valt niet mee met zo´n sterke hond. Moeder is druk bezig in het afreageerkamertje en kan daarom de deur niet openen. Zoontje zit boven te computeren, dat wil zeggen veel lawaai maken met allerlei spelletjes en hoort dus niets. Zoon is in de ex-slaapkamer van Dochter waar hij aan kinderen gitaarles geeft. Dochter is niet thuis want ze is enkele maanden geleden op zichzelf gaan wonen. Er blijft dus niets anders over dan dat Vader met Mooi aan de lijn de voordeur opent.
Piepend gaat de deur open en daar staat de volgende klant voor Zoon. Mooi kent hem kennelijk want ze vliegt niet tegen hem aan waarbij het kind ongetwijfeld met de gitaar op zijn rug achterover zou zijn geslagen. Alsof Zoon het wist, kwam hij uit het kamertje gelopen om beide knapen te wisselen. Hij trekt zich weer terug in de ex-slaapkamer van Dochter en alles lijkt weer als als enkele minuten geleden.
Vader gaat weer terug naar zijn eigen praktijk, de garage, waar hij voor de zoveelste keer het licht van de fiets van Zoontje probeert te repareren. Al met al maakt hij er veel lawaai bij, kennelijk gaat het allemaal niet zo goed.
´Verdorie, het lukt me niet, hoe krijgt hij het toch elke keer weer voor elkaar? Ik stop hiermee, laat hij maar naar de fietsenmaker gaan, ik word er knettergek van´, zo was hij tegen zichzelf aan het praten.
Juist als hij terug loopt naar de keuken, gaat de telefoon over. Dochter is aan de telefoon:
´De trein had vertraging, daardoor heb ik de bus gemist. Kun je me ophalen van het station?´
´Shit´, zegt Vader, ´dat kan er nog wel bij.´
Hij stapt in het Beertje (de bijnaam van de Fiat Panda), start hem en rijdt weg.
Intussen gaat weer de telefoon. De eerste keer neemt niemand op. De beantwoorder zegt na de vierde keer, tuut, tuut! Meteen daarop gaat hij weer. Nu neemt Zoontje, die kennelijk genoeg heeft van computeren, op:
´Met Roel, wij moeten nu oefenen met de band voor Sneeuwpop, kom je?´
Het regent pijpenstelen en hij vraagt aan Moeder, die inmiddels de klant is kwijtgeraakt, of ze hem kan wegbrengen.
´Natuurlijk´, zegt Moeder. Ze start het Vectraatje (de tweede auto van het gezin, een Opel Vectra), Zoontje laadt zijn keyboard in de auto, stapt in en ze rijden weg.
Het is rustig geworden in het huis. Je kunt alleen nog het gitaarspel horen van Zoon en zijn leerling. Intussen komt Vader weer thuis. Hij heeft Dochter netjes afgeleverd in haar eigen huis. Hij heeft haast, zo te zien. Eerst de vogels maar eens voeren. Foei, wat maken die beesten een herrie, hoor maar eens!
Dan loopt hij naar de garage, haalt met veel geweld de ladder er uit en is van plan de goten van het huis, die vol met blad zitten van de grote boom die naast het huis staat, te reinigen. Het waait behoorlijk, maar alsof het hem allemaal niets interesseert, klimt hij het dak op en is ijverig bezig om de bladeren in de emmer te krijgen. Juist als hij weer naar beneden wil, komt er een windvlaag en jawel hoor, de ladder schuift langs de goot naar de grond juist op de plaats waar enkele minuten geleden het Vectraatje nog stond. Tsjongejonge, wat een knal was dat! Daar zit hij nu op het dak een beetje dom voor zich uit te kijken. Hij voelt zich niet helemaal op zijn gemak. Hij kan op de kerkklok kijken en ziet dat het bijna half één is.
´Gelukkig´, denk hij, ´dadelijk komt Zoon naar buiten.
En inderdaad na enkele minuten gaat de voordeur weer piepend open en voordat Zoon zijn leerling naar buiten loodst, schreeuwt Vader:
´Zoon, Zoon!´ Zoon kijkt om zich heen en ziet niets,
´Ik zit hierboven, zet de ladder weer tegen de muur, anders kan ik niet meer van het dak afkomen´.
Zoon lacht luidkeels, maar doet wat hem wordt opgedragen en de oude kan weer van het dak komen.
Daar komt het Vectraatje weer aan. Moeder knalt iets of wat onbenullig de deur dicht en zegt:
´Zo nu moet ik eerst naar de supermarkt. Waar is Dochter eigenlijk, want die moet mee. Ik moet zoveel boodschappen doen´.
´t Lijkt wel of ze een beetje uit de tijd is.
´Ik heb Dochter zojuist van het station gehaald en naar huis gebracht´, zegt Vader, ´ik hoop voor jou dat ze niet naar het café is´.
´Zoon, bel ze maar even op, ik haal ze anders gewoon uit het café´, zegt Moeder. Zoon belt en Moeder vliegt met zoveel geweld door het huis dat het lijkt alsof de deuren pijn hebben, zo kraken ze. Ze is er inmiddels wel achter wat ze allemaal nodig heeft. ´t Vectraatje wordt weer gestart en met gierende banden, waarbij het grint alle kanten opspat, schiet ze als een raket de weg op.
´Heb je nog wat te doen´, zegt Zoon.
´Ja, natuurlijk, hier is altijd iets te doen´, zegt Vader, ´de Kleine (je moet weten dat dit het konijn van Zoontje is) is dood. Zoontje heeft haar gelijk maar begraven in de tuin en nu moet het hok worden afgebroken. Kunnen we de troep meteen in de fik steken´. Zoon begint met de voorhamer op het hok in te slaan en het geeft zo´n herrie dat de buurt zich al gaat afvragen wat er toch aan de hand is.
Intussen heeft Vader de vuurkorf al buiten gezet, er een paar kranten met wat kleine stukjes hout ingegooid en aangestoken. Zoon komt met een paar planken waar de stront nog op zit, breekt ze door midden en gooit ze op het vuur. Tsjonge, het vuur begint aardig te knetteren. Maar zo nu en dan begint het ook een beetje te stinken en te walmen, door de stront natuurlijk. Met zijn beiden gaan ze nog een poosje door totdat Moeder en Dochter weer terug zijn. Moeder heeft thee gezet en roept de beide werkers. Ze stoppen met hun werk en gaan naar binnen.
Ze zitten net allemaal aan de thee te nippen of daar komt Zoontje aan, die door de moeder van zijn vriend naar huis is gebracht.
´Zo, Zoontje, heb je goed geoefend´, zegt Moeder.
´Tof´ is alles wat hij zegt, kort, krachtig en duidelijk!
Na de thee gaan ze zich één voor één wassen. Dat hebben ze allemaal wel nodig, zeker Vader en Zoon, want die stinken naar rook, stront en weet ik veel.
Intussen is Schoondochter thuis gekomen met haar Ibizaatje en Schoonzoon met zijn Escortje (zijn auto wel te verstaan). De hele familie is nu compleet. Moeder heeft iets lekkers gekookt en allemaal zitten ze te schranzen aan tafel.
Na het eten gaan ze nog gezellig bij elkaar zitten om samen iets te drinken en dan zijn eindelijk klaar voor…… Kerstmis.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl