X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een vakantieparadijs

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van beanbag beanbag Auteur op infoyo sinds
11 Augustus 2008


Bekijk het profiel van beanbag
Datum: 12-01-2009
Auteur: Beanbag
Het nieuwe jaar is begonnen. Voor velen tijd om na te gaan denken over de vakantie van 2009. Misschien helpt dit verhaal daarbij.

Vroeger spraken vrienden en bekenden vaak over de schoonheid van JoegoslaviŽ. Hoe mooi het toenmalige land was kon je als kind al zien in Karl May filmen over Old Shatterhand en Winnetou. Er was echter een grote belemmering. Het feit dat de mensen in dat land onderdrukt werden door de communisten, zelfs al beweerde men dat de Tito-clan verlichte communisten waren, weerhielden velen er van naar het zuiden van Oostenrijk gelegen land op vakantie te gaan. Gelukkig komt aan alles een eind, zelfs aan regimes, die zichzelf als eeuwig benoemen.
Verscheurd door de decennialange onderdrukking barstte al snel na de dood van Tito een vreselijk oorlog uit. Vanuit deze oorlog ontstonden meerdere nieuwe staten, waaronder SloweniŽ, dat zich direct distantieerde van de oorlog.
SloweniŽ, hedentendage lid van de Europese Unie en van de Eurolanden. Een fantastische politieke metamorfose.

In dat SloweniŽ ligt het prachtige Bled, waar aan de oevers van het prachtige meer overigens generaal Tito vaak verbleef en woonde. Bled ligt een paar kilometer achter de Karawankentunnel, die Oostenrijk met SloweniŽ verbindt. Het is een rustig stadje waar je redelijk goed kunt eten. Beter eten kun je overigens bij het restaurant van de camping Bled, die aan de andere oever van het meer ligt. Een zeer verzorgde, grote, camping (ANWB-camping), waar alles er prachtig bij ligt, schoon is en de mensen vriendelijk en behulpzaam. Aan te bevelen. Evenals een wandeltocht om het meer, met een tussenstop voor heerlijk -bijna Italiaans- ijs in Bled. 

Vanuit Bled kun je makkelijk naar de Drakenstad Ljubljana. Neem genoeg tijd mee, het loont. Een stad ter grootte van Maastricht, met een soortgelijke flair. 
Langs Ljubljana verder rijdend komt men bij de grotten van Postojna. Immens grote druipsteengrotten, die als wereldwoner waarschijnlijk niet zouden misstaan.
Nog een etappe verder staan de wereldberoemde witte paarden te trappelen in Lipica, de Lipizaner. Wereldberoemd geworden door de Oostenrijkse ruitershow.
Je kunt nu nog verder naar ItaliŽ, naar TriŽst. Maar dat is niet aan te bevelen. TriŽst is een hectische, stinkende stad, waar alles alleen duur is. 
Benut die tijd liever om op de flanken van de Goliza te gaan wandelen. De Goliza ligt ten oosten van Bled, is ongeveer 1700 meter hoog, redelijk makkelijk te bewandelen -zorg voor een goede uitrusting en stevige schoenen. Neem eten, drinken, regenkleding en warme kleren mee, je gaat immers de bergen in!- en eindigt aan een berghut, waar ze een stevige soep aanbieden met een lekker koel bier. Je kunt vanaf hier nog een paar honderd meter verder wandelen, waardoor je op de kam komt en neer kijkt op de prachtige meren van KarinthiŽ.
Overigens kun je vanaf de camping ook mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar het kasteel van Bled boven op de heuvels rondom het meer gelegen. Of neem een van de bootjes naar het kleine eiland dat midden in het meer ligt. Een vrouweneiland, waar in vroegere tijden de vrouwen heengingen voor hun maandelijkse periode. Waar een klooster is neergezet ter ere van een vrouw. In de kerk kun je een poging wagen om de klok te luiden. Lukt het dan mag je een wens doen. Een heel bijzondere, bijna magische, plek.
Bled heeft binnen ons gezin een aparte plek gekregen. Welverdiend.

 


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl