X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Kerst in Schotland

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Evacha Evacha Auteur op infoyo sinds
19 Maart 2010


Bekijk het profiel van Evacha
Datum: 24-12-2010
Auteur: Evacha
Dit jaar moet ik vrienden enfamilieleden op afstand gelukkige kerstdagen wensen, want ik zitingesneeuwd in een piepklein dorpje in het uiterste noorden vanSchotland. Zo klein, dat het op geen enkele kaart staat. En de enigebus die hier normaal gesproken tweemaal per week vertrekt, rijdtonder deze barre weersomstandigheden niet.

Kerstavond

Het maakt allemaal niet zo veel meer uit, want ik hoorde gisteren al dat de luchthaven van Edinburgh tot nader order gesloten is. Ik zit hier dus vast de komende kerstdagen. Mijn uitgever heeft mij deze kant op gestuurd om verslag te maken voor de krant. Er zijn in korte tijd meerdere keren schaapskuddes aangevallen en dan ontstaan er in deze streken al snel verhalen over weerwolven. Onzin natuurlijk, er zijn hier geen weerwolven en ik geloof helemaal niet in weerwolven. Ik heb dan ook in de dagen dat ik hier ben geweest niets bijzonders kunnen ontdekken en vind deze hele trip een verspilling van mijn tijd. Maar nu ik hier toch ben, probeer ik er maar het beste van te maken. Ik heb een kamertje in de plaatselijke herberg en voel me na een paar dagen kind aan huis. De herbergier en zijn vrouw zijn duidelijk niet gewend aan internationaal bezoek, laat staan een journalist. Ze sloven zich dan ook enorm uit om het me naar de zin te maken en eigenlijk vind ik die verwennerij best prettig. Deze kerst heeft wel wat, zo ver weg van iedereen, niemand die iets van mij verwacht.

Standbeeld van een onbekende vrouw

Op kerstavond blijf ik na het overvloedig diner nog even in de bar rondhangen. Na een paar dagen ken ik de vaste gasten wel zo'n beetje en zij kennen mij al sinds mijn aankomst. Het nieuws van mijn aanwezigheid ging snel rond hier in het dorp. Te midden van alle gasten zie ik bij het raam een onbekende. Hij draagt een lange donkerbruine waxcoat en een hoed. Zijn gezicht gaat bijna helemaal schuil onder die hoed, maar ik kan nog net zien dat hij een licht grijzende, beginnende baard heeft van een paar dagen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik vraag de herbergier naar deze ongewone gast. Deze lacht even en vraagt: heb je het standbeeld gezien dat hier buiten in de haven staat? Ik knik, want ik heb inderdaad een paar keer stil gestaan bij het standbeeld van een onbekende vrouw die hier honderd jaar geleden bij een storm is omgekomen. De zwerver in de herberg wordt 'John' genoemd en hij blijkt hier elk jaar met kerst op te duiken. Hij komt hier voor het beeld, vertelt de herbergier. Hij komt hier en drinkt tot sluitingstijd, dan gaat hij naar buiten om bij haar te zitten. Ha,  lacht de vrouw van de herbergier die ons gesprek heeft gevolgd, soms vraag ik me af: zal hij kreperen van de kou of van liefdesverdriet.
De plaatselijke boeren beginnen nu ook lol in het verhaal te krijgen en vertellen me alle legendes die de streekt kent. Een van hen heeft een grote rode neus en mist een boventand. Telkens als hij spreekt kijkt hij schichtig om zich heen alsof hij bang is om te worden afgeluisterd. Ze zeggen,  fluistert hij, dat het beeld tot leven komt wanneer op kerstavond het noorderlicht te zien is.  Ik knik begrijpend, maar reageer verder niet en denk na. Het noorderlicht verschijnt toch altijd pas veel later in het jaar?
Langzaam aan keren de gasten huiswaarts. Ook ik drink mijn laatste borreltje en begeef me naar boven naar mijn kamer. Ik geniet nog even van het uitzicht, van de sneeuw en van de zee. Juist als ik de gordijnen wil sluiten, zie ik het noorderlicht verschijnen. Ik hou mijn adem in, zoiets moois heb ik nog nooit gezien. Dan verstijf ik en krijg spontaan kippenvel. Daar waar eerst het standbeeld stond van de onbekende dame, is nu een lege plek! Ik vlieg de kamer uit en ren de trap af naar beneden. In de pub maken de herbergier en zijn vrouw zojuist de laatste glazen schoon. Kom gauw kijken, schreeuw ik, het is noorderlicht en het beeld is weg. Tegelijkertijd kijken we alle drie om naar de plaats waar kort daarvoor John de zwerver heeft gezeten. Zijn stoel is leeg, zijn glas nog halfvol.

Reacties op dit artikel
Poeppuee, 2012-04-18
( -1 )

Faal
Peter, 2012-10-30
( +1 )

Hij is zelf faal poeppuee
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl