X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Tips en advies voor wie naar Senegal vertrekt. Deel 1.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van jlenders jlenders Auteur op infoyo sinds
08 December 2008


Bekijk het profiel van jlenders
Datum: 24-10-2010
Auteur: Jlenders
De tips en advies die ik hier ga geven zijn het resultaat van 7 jaar ervaringen, leven, overleven en trachten te werken in Senegal.

Aankomst op de luchthaven.

Gouden regel nummer één. Bij aankomst in de luchthaven, neem geen kruier of valiezendager. De afstand die moet afleggen is amper 50 meter. Wissel geen geld op straat. Het zijn gewiekste oplichters die met allerlei praktijken uw een eerste desillusie bezorgen. Verlies je bagage niet uit het oog of beter hou ze in de hand. Betalen voor een karretje is onzin.
Bij de douane controle blijf je best heel vriendelijk en onderdanig. Zij kunnen u het leven zuur maken voor een niemendal.

Transport per taxi.

Heb je geen georganiseerde trip, en ben je verplicht een taxi te nemen, dan betaal je maximum voor een taxi naar Mbour of Saly 25.000 Fr CFA. Laat je niet van je stuk brengen. Zij zullen steeds veel meer vragen. Ga er niet op in en ding af tot 20.000 als je kan.

Het Hotel.

Voor zij die naar het zuiden afreizen, richting MBour of Saly “La petite Côte” zullen terecht komen in één van de vele Europese enclaves. En geloof me vrij dit is niet Senegal.
Geniet met volle teugen van je luxe hotel maar tracht indien je het aandurft ook eens op eigen houtje de toeristische zone te verlaten.

Een bezoek aan de oude stad Mbour.

Het loont de moeite om eens een dag zonder begeleiding van de reisorganisator naar de stad te trekken.Je zal je ogen niet geloven wat je te zien zal krijgen. Ben je gevoelig voor vuil, lawaai, luchtverontreiniging enz. dan moet je zeker eens goed rondkijken. Kom je van Saly richting Mbour neem dan meteen de taxi “collectif”. Voor 250 Fr CFA (+- 30€ cent) brengt hij je richting Garage SOEF ( zand) of terminus . Een taxi privé kost u het tienvoudige. Eens je de stad inkomt (rondpunt) zeg je aan de chaufeur dat hij je mag afzetten aan het gemeentehuis (La Mairie) . Vanaf nu wordt het opletten geblazen. Een toerist staat gelijk aan een prooi met geld. Veel geld! Laat je niet van je stuk brengen. Neem de eerste straat( zandweg) links van het gemeentehuis. Vermoedelijk hebben ze je reeds aangesproken met “ mon ami, ou vas tu? Comment tu t’appel?” Iedereen is hier je vriend. Zelfs als hij je bedriegt, noemt hij je “son ami” Wens je contact met iemand wees er zeker van dat hij je niet meer alleen laat. Maar denk erom hiervoor betaal je tijdens de wandeling een zeker percentage op alles wat je aankoopt en op het einde vraagt hij prompt een fikse vergoeding voor geleverde diensten. Deze vriendelijke gasten zijn de zogenaamde antiquairs. Al wat ze je te koop aanbieden weten zij elders aan betere prijs. Bij hun broer, moeder, zuster, is het beter koop. Je moet weten dat hier iedereen van iedereen familie is. Zeggen ze “c’est mon père” dan betekent dit enkel dat hij op respectabele leeftijd is. Betaal niets voor een zogenaamde gids. Tracht kordaat te weigeren en indien nodig dreig je met een telefoontje naar de inspecteur van de politie die goed blijkt te kennen.
Deze straat leidt u recht naar de markt en de vissershaven van Mbour. Deze buurt is het oude stadsgedeelte. “l’escalle” genaamd. Eens je de apotheek “ Du Soleil” tegenkomt op je linkerzijde, daar begint de markt. Vijftig meter de drukke winkelstraat in, op je rechterzijde kan je in de overdekte markt ontelbare winkeltjes vinden. Vind je iets naar je gading, vraag de prijs en weiger categoriek. Hij vraagt je minstens het dubbele van de normale prijs. Heb je echt interesse bied gewoon de helft van de prijs of zelfs minder en stap verder. Hij zal je volgen en zijn prijs verlagen. Blijf weigeren tot hij je prijs aanvaard. En wees gerust je zal het kopen voor 50% van zijn startprijs. Ben van plan souvenirs aan te schaffen, steek dan een beperkt budget in je broekzak. De rest berg je veilig op. Laat nooit zien hoeveel je in je hand hebt. Geef nooit het geld aan een antiquair maar betaal rechtstreeks de handelaar. Zorg ervoor dat je kleine coupures op zak hebt, zodat ze niet moeten wisselen. Briefjes van 1000 en 2000 zijn het maximum.
Als je verder de markt intrekt zal je in een wirwar van steegjes belanden waar ze allemaal nagenoeg hetzelfde aanbieden. Stoffen, kruiden, gedroogde en gerookte vis ( echt niet proeven), vlees met een portie vliegen enz. Automatisch kom je op de vismarkt terecht met daarachter de vissershaven. En ja het zand van het strand zou in principe wit moeten zijn. De vrachtwagens welke daar geladen worden verzorgen de verbinding met het binnenland. In welke staat de vis daar aankomt, laat zich raden. Van hieruit kan je richting “jardin public” wandelen en kom je het artiestendorpje tegen. Vervolg je weg langs de “jardin public” om op een gegeven moment het commercieel centrum in opbouw te zien. Tijdens het regenseizoen is een hele vleugel in elkaar gezakt. De reden is niet ver te zoeken. Momenteel is de werf stil gelegd wegens instortingsgevaar en is een controlebureau aangesproken om de constructie te evalueren.

Bedelaars en talibés.

Tijdens je wandeling zal je zeker aangesproken worden door ontelbare bedelaars. Maar wees op je hoede. De meeste zijn professionals. De talibés of straatkinderen die je geld vragen zijn leerlingen van de verschillende Marabou scholen. Zij dragen hun typische bedelkledij. Dit heeft niets te maken met armoede. Indien zij dagdagelijks niet 250fr inleveren bij hun marabou wacht hen lijfstraffen. Laat je dus niet misleiden. Zeg gewoon “déded” (neen) en stap verder.
Verder heb je nog de Rasta’s of de “bijfall” secte. Je herkent ze aan hun rasta kapsel en overdreven kleurige en veelvuldige klederdracht. Zij zijn uitermate dominant en agressief en klampen je aan om geld te deponeren in hun halve kalebas. Negeer ze gewoon, of stuur ze wandelen op een zelfde arrogante wijze. Met een kordate “ Laise moi!” ( “Laat me met rust”).

Restaurants in Mbour.

Veel degelijke restaurants in Mbour zijn er niet. Het restaurant “Chez Paolo”, of het restaurantje naast het gemeentehuis ( in de zijstraat) zijn doenbaar. Een prima restaurantje is het rastaurant “Chez Albert” of ook wel “ Le Virage” genaamd. Verwacht geen “haute cuisine” . Voor 1000 tot 2500fr CFA kan al een entrecôte met frietjes eten. Eten in de straat restaurantjes kan je doen als in staat bent je verstand op nul te zetten en je een sterke maag hebt. Deze zijn echter niet aan te raden voor de toerist.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl