X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Vakantie en vermaak" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Terschellinger vreugd

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Evacha Evacha Auteur op infoyo sinds
19 Maart 2010


Bekijk het profiel van Evacha
Datum: 01-08-2010
Auteur: Evacha
Onlangs werd in Den Haag een oproep gedaan om vakantie te vieren in eigen land. Mooi, want ik was juist van plan om naar een van de Waddeneilanden te gaan.

Maar wie denkt dat vakantie in eigen land goedkoper is, komt bedrogen uit. Het zag er allemaal veel belovend uit op internet. Even heb ik nog getwijfeld en gekeken naar vliegtickets Zuid Frankrijk om mijn zus te bezoeken, maar die prijzen vielen buiten mijn budget. De huur van een chalet op Terschelling daarentegen paste prima in mijn budget. Geen emailadres, dan maar even de telefoon gepakt. Een vriendelijke mevrouw Schaap staat me te woord. De onvermijdelijke reserveringskosten (waarvoor in vredesnaam?) neem ik maar voor lief en de borg? Ach die krijgt u na afloop toch weer terug als alles in orde is! Als ik de auto mee wil nemen, dan wordt mij aangeraden om wel even tevoren te reserveren. Intussen is er alweer honderd euro bovenop de huurprijs gekomen, maar het lijkt dan nog te overzien.

Maanden later sta ik voor het laag-bij-de-grondse aanrecht in de verveloze hut die op internet nog voor luxe chalet doorging. Met een schilmesje, tevens het enige aanwezige mes in de keuken, tracht ik vlees en groente te snijden. Scheuren is een beter woord. Enigszins ontmoedigd zit ik even later op de bank en kijk heel verbaasd als de hele bank een stukje omhoog veert. Dan ontdek ik dat aan de andere kant van de caravan mijn dochter, de jongste en lichtste van het stel, zojuist op de wc is gaan zitten. Welkom op Terschelling! Het was een goede aanbeveling om van tevoren te reserveren als je je auto mee wilt nemen. Jammer dat er niet bij werd verteld dat je dat wel zes maanden van tevoren moet doen. Ik had dus geen schijn van kans en zo werd mijn vakantie ongewild een fietsvakantie. Dan blijkt dat het vinden van parkeergelegenheid in Harlingen ook niet eenvoudig is, laat staan goedkoop. Klein voordeeltje is, dat ik voor een overtocht zonder auto bij de veel voordeliger EVT terecht kan en de dure Rederij Doeksen links kan laten liggen. Maar aan de andere kant moet je voor een stel fietsen toch wel weer een behoorlijk kapitaaltje neerleggen en als je eindelijk bij de camping bent dan stopt het nog niet want de eigenaar van de camping wil ook nog eens een keer geld zien. Mijn protest levert alleen een neerbuigende opmerking op. Gelukkig trokken mijn dochters me weg voordat ik die arrogante tante over de balie kon halen. Dat hebben ze gedurende deze “vakantie” nog wel een aantal keren moeten doen. Bijvoorbeeld toen de malafide rederij Spanjer mij 45 euro uit de zak trok om me pas op volle zee te vertellen dat hij helemaal niet naar de zeehonden ging. Vroeger waren het strandjutters, tegenwoordig mag je ze gewoon dieven noemen. De hartelijke ontvangst van rederij IJmond maakte daarna wel veel goed, maar het is een slecht teken als vriendelijke mensen beginnen op te vallen.

Even leek het nog helemaal goed te komen met deze vakantie. Het was maar vijf minuten fietsen naar het strand en op de dag van aankomst hebben we heerlijk gezwommen. Helaas brak er die nacht een vreselijk onweer los en werd de zee niet meer hetzelfde daarna. Noodweer is niet fijn, maar met niks dan een fiets voor de deur is het rampzalig. “We kunnen even bijkomen van de warmte” zegt Piet Paulusma dan, maar ik wil verdorie niet bijkomen van de warmte, ik wil er eindelijk van kunnen genieten nu ik vrij ben. Bij gebrek aan strandweer gaan de honderden toeristen op het eiland met hun honderden gehuurde fietsen de piepkleine dorpjes in met smalle straatjes en piepkleine winkeltjes. Dat maakt het boodschappen doen tot een traumatiserende ervaring. Geloof me, als je geen claustrofobie hebt dan krijg je het daar geheid!

Na een aantal dagen ben ik dat keukentje met het eenzame schilmesje en gebrekkig serviesgoed behoorlijk zat. Bij de snackbar op de hoek tref ik een man uit Harlingen die naar eigen zeggen met zijn gezin vele vakanties op Terschelling heeft doorgebracht. Wanneer ik vraag of het daar altijd zulk slecht weer is, reageert hij stomverbaasd. “Ik zeg net tegen de kinderen dat we zoveel mazzel hebben met het weer,” vertelt hij. “We zijn deze week al twee keer op het strand geweest, dat maak je hier niet vaak mee hoor!” “Excuseer me even”, stotter ik en nadat ik mijn kin van de grond heb opgeraapt kan ik mijn verhaal vervolgen. “Ik ben hier nu zes dagen en ik heb al vier keer noodweer meegemaakt, waarvan twee keer met weeralarm.” De Harlinger haalt zijn schouders op. “Tja wat wil je, je zit hier midden op zee!” Langzaam begint het me te dagen waarom het eiland zo groen is en waarom ik nergens picknickplaatsen tegenkom. Als het droog is (als het droog is!) dan is het er wel heerlijk fietsen en wandelen. De afstanden zijn niet groot, dus je hoeft geen getrainde fietser te zijn om van de vele fietspaden te kunnen genieten. En voor wie ook eens op een andere manier zadelpijn wil opdoen, zijn de rijpaarden van familie Lok een absolute aanrader.

Een vrouw op de boot bevestigt mijn gevoel dat er voor alles en nog wat geld uit je zak getrokken wordt. “Ik betaal toch behoorlijk voor een overnachting op de camping, maar dan moet ik ook nog eens betalen voor het douchen en zelfs voor het afwassen: twintig cent voor een teiltje afwaswater. De meegebrachte koelblokken mogen we niet gebruiken, dus zijn we verplicht die van de camping te huren.” Ander voorbeeld: vakantiekrantjes, waarin je kunt lezen wat er zoal te doen is en welke overal in Nederland gratis te verkrijgen zijn, kosten op Terschelling €1,50. Dat alles bij elkaar geeft je geen goed vakantiegevoel en de vele regeltjes op de camping maken het er niet beter op. Ik geef het niet graag toe, maar ik word daar kinderachtig opstandig van. Mogen we de meeuwen niet voeren? Dan hebben we nu een nieuwe diersoort ontdekt: de Terschellingse mus. Hij is wit met grijs en eigenlijk best fors voor een mus. Met zijn grote gele snavel helpt hij ons graag van ons oud brood af en als we buiten kunnen eten, dan komt hij graag even kijken wat de pot schaft vandaag.

Eindelijk kom ik na een week terug op het vaste land en word ik herenigd met mijn trouwe ouwe Daewoo, die door parkeerservice Meijer keurig netjes op de kade is neergezet. Wat een genot om het navigatiesysteem de opdracht “naar huis!” te mogen geven. Het zal u inmiddels duidelijk zijn: dit is geen gewoon reisverslag. Ze kunnen in Den Haag dan wel roepen dat we voor onze vakantie in eigen land moeten blijven, maar ze passen het prijsverschil echt niet bij. Dat weekje Terschelling pakte drie keer duurder uit dan tien dagen in de Duitse Eifel en achteraf gezien even duur als de vliegtickets naar Zuid Frankrijk. Dan geef ik u te raden waar we volgend jaar heen gaan? Precies, ik denk dat mijn zus wel wat hulp in de tuin kan gebruiken!

Reacties op dit artikel
Job oost, 2010-08-02
( 0 )

Leuk geschreven, minder leuk verhaal. Vaker ga ik naar Frankrijk, douche en afwaswater gratis, iedere dag zee. Je moet er wel even voor reizen, maar dan !!

Lieve groet
Evacha, 2010-08-02
( 0 )

Mogen we mee volgende keer?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl